Direcţia estetică în stomatologie

Fără proporţii corecte nici un tablou nu poate fi perfect, deşi a fost făcută aşa de bine, că mai bine nici nu se putea...”

Albert Durer

Lumea din jur este foarte variată, diversă şi cu o mulţime de feţe!

În natură există o mulţime de forme, una mai stranie ca alta, compoziţii originale, construcţii geniale – un exemplu ideal – organismul uman, în care toate organele şi sistemele, care îl formează, lucrează într-un regim unic.

Armonie (grec.) – categorie estetică, care defineşte potrivirea desăvârşită a elementelor unui întreg.

Acolo unde este armonia, simetria, interacţiunea reciprocă dintre elementele unui lanţ, acolo procesele vital importante decurg într-un ritm anumit şi bine definit, sistemele funcţionează în scopul atingerii scopului final. Toate acestea include în sine definiţia sănătăţii.

Dorin Istrati, medic şef la Centrul practico-ştiinţific stomatologic UNIDENT-ART

Alexandru Grudai, medic stomatolog, centrul stomatologic UNIDENT-ART


Armonia însufleţită, plină de sentiment şi sens omenesc, mai este numită frumuseţe.

Închipuirea despre frumuseţe a fost indiferentă şi corespundea acelor epoci, în care s-a format. Însă principiul fundamental al definirii ei, pe bună dreptate este legea „dimensiunilor de aur” sau a „proporţiilor de aur”.

Cea mai de frunte asociere a omului, este faţa sa. De rând cu legităţile construcţiei obişnuite, descrise în medicină şi în particular în stomatologie (cele trei nivele ale feţei, care sunt egale între ele), există o mulţime de detalii mici, care dau omului individualitate, irepetabilitate, distincţie şarm propriu. De exemplu – suprafeţele dinţilor cu margini bine conturate suplinesc zâmbetul deschis, tăietura mare a ochilor, fruntea lată, profil grecesc ş.a.m.d.

Paralel cu aceasta este foarte interesant şi acel fapt, că nenecătând la ceea, că toţi suntem diferiţi – la 08% dintre oameni dimensiunile şi, într-o oarecare măsură, culoarea dinţilor este aceeaşi!

De unde o asemenea diversitate de aspecte exterioare, individualitate?

Cheia pentru dezlegarea misterului este efectul optic, care îşi au începuturile în relaţia unică a detaliilor interioare dar şi celor exterioare (unghiurile, direcţiile, volumul, dimensiunile, amplasarea pe diferite nivele şi suprafeţe), care schimbă aspectul exterior al dinţilor, oferindu-le acea multiraturalilitate şi unicitate. Operarea cu forma la acelaşi volum şi suprafaţă este manifestarea caleidoscopului naturii.

Fiecare, care zâmbeşte, dă un semnal celor din jur despre faptul, că la el treburile merg bine, e în regulă cu familia, persoana este fericită şi este gata să-şi împărtăşească bucuria cu alţi oameni. Cu o aşa persoană este uşor de lucrat într-o echipă, de dus o afacere, de întâmpinat sărbătorile, să vă odihniţi cu familiile.

Însă nu trebuie de uitat despre faptul, că din cauza diferitor factori (vârsta, bolile), are loc pierderea sau funcţionarea neadecvată a unor elemente, care se caracterizează prin tulburarea armoniei – şi respectiv a frumuseţii! Apare o întrebare firească, în ce fel să găsim calea spre armonie? Uite aici, din punctul nostru de vedere şi începe cel mai interesant: pentru nimeni nu mai este un secret, că fiecare om modern vrea să arate mai tânăr decât anii pe care îi are, să emane sănătate şi frumuseţe.

«Doar arta poate să se apropie de frumuseţe...»
Ramontas Dijavicos

Este o tendinţă destul de justificată, de a produce impresii plăcute celor din jur, mai ales la femei, care cheltuie destul de multe mijloace, eforturi şi timp pe diferite metode de „întinerire”.

Ca răspuns al aceste tendinţe, lucrează o „industrie” întreagă de „tinereţe”: ramuri industriale de cosmetologie, farmacie, reţele de saloane cosmetologice, săli de fitness şi clinici de chirurgie estetică...

Însă toate aceste eforturi şi cheltuieli, nu sunt eficiente totalmente – puteţi aplica în fiecare zi măşti pe faţă, să înlăturaţi ridurile, să efectuaţi liftingul feţei, sau să şlefuiţi tenul... merită să zâmbiţi odată şi cei din jur imediat vor vedea vârsta reală a dumneavoastră! Zâmbetul sclipitor nu este posibil fără dinţi sănătoşi sau dinţi, aspectul exterior al cărora îi aveţi cu ajutorul efortului stomatologului, care aidoma unui pictor simte, atinge, reface acele, uneori neobservabile detalii din „design”-ul zâmbetului, în rezultatul căreia se naşte o capodoperă, o operă de artă. Estetica este cerută atunci, când omul are nevoie de calitate, nu cantitate!

Nu înceta niciodată să zâmbeşti, chiar şi atunci când eşti trist. Cineva se poate îndrăgosti de zâmbetul tău..."

Gabriel Garcia Marquez

UniDentArt
or. Chişinău, str. Ştefan cel Mare, 167/1
Tel.: (+373 22) 50 80 80

Vremea in Chişinău
Ночь 27 May
Малооблачно
температура 10..12 С
ветер Северный
Утро 27 May
Облачно
температура 13..15 С
ветер Северный
День 27 May
Облачно
температура 16..18 С
ветер Западный
Вечер 27 May
Малооблачно
температура 13..15 С
ветер Северо-Западный
Arata totul
Ce va intereseaza mai mult pe acest site?
rezultatele
  • user:
  • password: